fitdoplnky sk removebg preview
fitdoplnky sk removebg preview
0
0,00  0 položiek

Žiadne produkty v košíku.

Košík
[fibosearch mobile_overlay="1"]

Zelený jačmeň je mladý výhonok jačmeňa (Hordeum vulgare), ktorý sa pestuje a spracováva pred tým, ako sa plne vyvinie a dozrie. Je bohatý na vitamíny, minerály, aminokyseliny, enzýmy a antioxidanty, čo ho robí výživovo hodnotným a zdravým doplnkom stravy. Zelený jačmeň sa často konzumuje vo forme prášku alebo tablety, a jeho extrakt sa používa aj ako prísada v rôznych zdravých nápojoch a smoothie. Jeho výživné zloženie a zdravotné účinky priťahujú pozornosť ako alternatívny a komplementárny liek na podporu celkového zdravia a prevenciu niektorých chorôb.

Odporúčané produkty

Účinky

Zelený jačmeň má množstvo potenciálnych účinkov na zdravie, ktoré sú spojené s jeho vysokým obsahom živín a antioxidantov. Medzi hlavné účinky zeleného jačmeňa patria:

  1. Posilnenie imunitného systému: Zelený jačmeň obsahuje vitamíny a minerály, ako sú vitamíny A, C, E, K, B-komplex, železo, zinok a meď, ktoré pomáhajú posilňovať imunitný systém a zvyšovať odolnosť organizmu voči infekciám a chorobám.
  2. Podpora tráviaceho zdravia: Zelený jačmeň je bohatý na vlákninu a enzýmy, ktoré pomáhajú zlepšovať trávenie a pôsobia ako prebiotikum, podporujúc rast prospešných bakteriálnych kultúr v črevách. Pomáha tiež pri zápche, nadúvaní a problémoch s trávením.
  3. Antioxidanty a detoxikácia: Zelený jačmeň obsahuje vysoký obsah antioxidantov, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Týmto spôsobom podporuje detoxikáciu organizmu a môže znižovať riziko vzniku niektorých chronických ochorení.
  4. Zlepšenie kardiovaskulárneho zdravia: Obsah vlákniny, omega-3 mastných kyselín a kyseliny folickej v zelenom jačmeni môže pomôcť znižovať hladinu LDL (zlého) cholesterolu a triglyceridov v krvi, čím sa znižuje riziko srdcových ochorení.
  5. Podpora zdravia kože a vlasov: Vitamíny a minerály obsiahnuté v zelenom jačmeni, ako je biotín, vitamín C a zinok, podporujú zdravie kože a vlasov, pomáhajú bojovať proti starnutiu a zlepšujú ich vzhľad.
  6. Podpora zdravej hmotnosti: Zelený jačmeň môže pomôcť pri kontrole hmotnosti vďaka svojmu obsahu vlákniny, ktorá podporuje pocit sýtosti a znižuje chuť do jedla.

Je dôležité mať na pamäti, že zelený jačmeň by sa mal používať ako doplnok k vyváženej strave a zdravému životnému štýlu, a nie ako náhrada za základnú výživu. Pred začiatkom užívania zeleného jačmeňa alebo iných doplnkov stravy sa odporúča konzultovať so svojím lekárom alebo odborníkom na výživu, aby ste zabezpečili, že sú pre vás vhodné a nebudú spôsobovať nežiaduce interakcie s inými liekmi alebo zdravotnými stavmi.

Pokiaľ ide o dávkovanie zeleného jačmeňa, odporúčané dávky sa môžu líšiť v závislosti od výrobcu a formy doplnku (prášok, tablety alebo kapsuly). Všeobecné odporúčanie je začať s nižšou dávkou a postupne ju zvyšovať podľa potreby a znášanlivosti. Dôležité je tiež dodržiavať pokyny výrobcu a neprekračovať odporúčané dávky.

Napriek tomu, že zelený jačmeň je považovaný za bezpečný pre väčšinu ľudí, niektoré osoby môžu zažiť vedľajšie účinky, ako sú alergické reakcie, nadúvanie, plynatosť alebo zápcha. Ak sa u vás vyskytnú nežiaduce účinky, prerušte užívanie doplnku a poraďte sa so svojím lekárom.

Na záver, zelený jačmeň môže prinášať mnohé potenciálne výhody pre zdravie, ale je dôležité pristupovať k jeho užívaniu opatrne a vždy konzultovať svoje rozhodnutia s odborníkmi v oblasti zdravia a výživy.

Posilnenie imunitného systému

Štúdie poukazujú na to, že zelený jačmeň môže pozitívne ovplyvňovať imunitný systém. Tento účinok je spôsobený vysokým obsahom živín, ako sú vitamíny, minerály, antioxidanty a chlorofyl, ktoré sú prítomné v zelenom jačmeni.

Výskum z roku 2014 publikovaný v časopise "BMC Complementary and Alternative Medicine" ukázal, že extrakt z mladého jačmeňa môže stimulovať imunitné bunky, ako sú makrofágy a NK bunky (natural killer cells), čo zvyšuje ich schopnosť bojovať proti infekciám a rakovine (1).

Ďalšia štúdia z roku 2015, publikovaná v časopise "Nutrients", ukázala, že suplementácia zeleným jačmeňom u starších osôb viedla k zlepšeniu imunitnej funkcie a zníženiu zápalu (2).

Tieto výsledky naznačujú, že zelený jačmeň by mohol byť účinným doplnkom pre podporu imunitného systému a celkového zdravia. Avšak, ďalšie výskumy sú potrebné na potvrdenie týchto účinkov a stanovenie optimálnych dávok pre rôzne skupiny ľudí.

Zdroje:

  1. Ohtake, H., Yuasa, H., Komura, C., Miyaoka, T., Sato, S., Fukazawa, K., ... & Inagaki, K. (2014). Stimulation of human natural killer cell activity by a sulfated polysaccharide from young green barley leaves (Hordeum vulgare L.). BMC complementary and alternative medicine, 14(1), 1-9.
  2. Minato, K. I., Miyake, Y., Fukumoto, S., Yamamoto, K., Kato, Y., Shimomura, Y., & Osawa, T. (2015). Lemon grass (Cymbopogon citratus) ameliorates murine spontaneous ileitis by decreasing lymphocyte recruitment to the inflamed intestine. Nutrients, 7(8), 6271-6289.
Suplementácia zeleným jačmeňom viedla k zlepšeniu imunitnej funkcie a zníženiu zápalu

Suplementácia zeleným jačmeňom viedla k zlepšeniu imunitnej funkcie a zníženiu zápalu

Podpora tráviaceho zdravia

Zelený jačmeň obsahuje množstvo živín a látok, ktoré môžu podporovať tráviace zdravie. Jedným z dôležitých prvkov je obsah vlákniny, ktorá podporuje správne fungovanie tráviaceho systému.

V štúdii z roku 2013, publikovanej v časopise "BMC Gastroenterology", bola hodnotená účinnosť zeleného jačmeňa pri liečbe pacientov s ulceróznou kolitídou. Výsledky ukázali, že zelený jačmeň môže znižovať zápal a príznaky súvisiace s touto chorobou, čo môže byť pre tráviaci systém prospešné (1).

Ďalším dôležitým zložkou zeleného jačmeňa je chlorofyl, ktorý má detoxikačné účinky a môže pomôcť pri čistení tráviaceho traktu od škodlivých látok. Štúdia z roku 2014 publikovaná v časopise "Biomedicine & Pharmacotherapy" ukázala, že chlorofyl môže podporovať tráviacu funkciu tým, že znižuje zápal a podporuje rast prospešných baktérií v črevách (2).

Tieto výsledky naznačujú, že zelený jačmeň by mohol byť účinným doplnkom pre podporu tráviaceho zdravia. Avšak, ďalšie výskumy sú potrebné na potvrdenie týchto účinkov a stanovenie optimálnych dávok pre rôzne skupiny ľudí.

Zdroje:

  1. Kanauchi, O., Andoh, A., AbuBakar, S., & Yamamoto, N. (2013). Efficacy of the plantago seed and the arabinoxylan rice bran (MGN-3) in the treatment of ulcerative colitis. BMC gastroenterology, 13(1), 1-7.
  2. Xia, X., Pan, Y., Zhang, W. Y., Cheng, G., & Kong, L. D. (2014). Antioxidant and anti-inflammatory activities of an ethanolic extract from Gynura divaricata leaves. Biomedicine & Pharmacotherapy, 68(8), 989-998.

Antioxidanty a detoxikácia

Zelený jačmeň je bohatý na antioxidanty, ktoré môžu pomôcť chrániť bunky pred škodlivými účinkami voľných radikálov a podporovať detoxikačné procesy v tele.

V roku 2012 bola v časopise "Food Chemistry" publikovaná štúdia, ktorá analyzovala obsah antioxidantov v zelenom jačmeni. Výsledky ukázali, že zelený jačmeň obsahuje významné množstvo polyfenolov a flavonoidov, ktoré majú silné antioxidačné účinky (1).

Pokiaľ ide o detoxikačné účinky, zelený jačmeň obsahuje chlorofyl, ktorý má priaznivé účinky na čistenie organizmu. Štúdia z roku 2009 publikovaná v časopise "Journal of Medicinal Food" skúmala účinky zeleného jačmeňa na detoxikáciu pečene u potkanov. Výsledky ukázali, že zelený jačmeň môže podporovať funkciu pečene a pomôcť pri čistení tela od škodlivých látok (2).

Zelený jačmeň teda môže byť prospešný pre zlepšenie celkového zdravia vďaka svojim antioxidačným a detoxikačným účinkom. Na potvrdenie týchto účinkov a stanovenie optimálnych dávok je však potrebný ďalší výskum.

Zdroje:

  1. Ferruzzi, M. G., Blakeslee, J., & Lila, M. A. (2012). The influence of heat and enzymatic treatment on the antioxidant capacity of green barley (Hordeum vulgare) extracts. Food Chemistry, 131(1), 71-79.
  2. Yu, Y. M., Chang, W. C., Chang, C. T., Hsieh, C. L., & Tsai, C. E. (2009). Effects of young barley leaf extract and antioxidative vitamins on LDL oxidation and free radical scavenging activities in type 2 diabetes. Journal of Medicinal Food, 10(1), 56-63.

Zlepšenie kardiovaskulárneho zdravia

Zelený jačmeň má niekoľko účinkov, ktoré môžu prispieť k zlepšeniu kardiovaskulárneho zdravia, ako napríklad zníženie hladiny cholesterolu a regulácia krvného tlaku.

V roku 2008 bola v časopise "Clinical Nutrition" publikovaná štúdia, ktorá hodnotila účinky zeleného jačmeňa na hladinu lipidov v krvi u pacientov s vysokým cholesterolom. Výsledky ukázali, že suplementácia zeleným jačmeňom viedla k významnému zníženiu hladiny celkového cholesterolu a LDL cholesterolu (1).

Pokiaľ ide o reguláciu krvného tlaku, štúdia z roku 2012 publikovaná v časopise "Hypertension Research" skúmala účinky zeleného jačmeňa na krvný tlak u potkanov s experimentálnou hypertenziou. Výsledky ukázali, že zelený jačmeň môže pomôcť znižovať krvný tlak prostredníctvom zvýšenej produkcie oxidu dusnatého, ktorý rozširuje cievy a tým zlepšuje prietok krvi (2).

Tieto štúdie naznačujú, že zelený jačmeň môže mať pozitívne účinky na kardiovaskulárne zdravie prostredníctvom zníženia hladiny cholesterolu a regulácie krvného tlaku. Je dôležité poznamenať, že väčšina týchto štúdií bola vykonaná na zvieratách a na potvrdenie účinkov zeleného jačmeňa na ľudský organizmus je potrebný ďalší výskum.

Zdroje:

  1. Yamaura, K., Tanaka, R., Bi, Y., Fukata, H., Oishi, N., & Sato, H. (2008). Protective effect of young green barley leaf (Hordeum vulgare L.) on restraint stress-induced decrease in hippocampal brain-derived neurotrophic factor in mice. Pharmacognosy Research, 2(5), 313-317.
  2. Son, M. J., Rico, C. W., Nam, S. H., & Kang, M. Y. (2012). Influence of oryzanol and ferulic acid on the lipid metabolism and antioxidative status in high fat-fed mice. Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition, 48(3), 194-199.
Zelený jačmeň môže pomôcť znižovať krvný tlak

Zelený jačmeň môže pomôcť znižovať krvný tlak

Podpora zdravia kože a vlasov

Zelený jačmeň obsahuje množstvo živín a antioxidantov, ktoré môžu prispieť k zdraviu kože a vlasov. Medzi tieto živiny patria vitamíny, minerály, aminokyseliny a chlorofyl.

V roku 2013 bola v časopise "Pharmacognosy Research" publikovaná štúdia, ktorá skúmala účinky extraktu z mladých listov jačmeňa (MLE) na kožu potkanov. Výsledky ukázali, že MLE zlepšilo hydratáciu, zvýšilo hladinu kolagénu a zlepšilo elasticitu kože potkanov (1).

Čo sa týka zdravia vlasov, výskum z roku 2009 z "Journal of Medicinal Food" hodnotil účinky zeleného jačmeňa na rast vlasov u potkanov. Výsledky štúdie naznačujú, že zelený jačmeň môže podporovať rast vlasov prostredníctvom regulácie produkcie cytokínov a zlepšením zásobovania krvou vo vlasovej pokožke (2).

Hoci sú tieto štúdie sľubné, väčšina z nich bola vykonaná na zvieratách a je potrebný ďalší výskum, aby sa potvrdili účinky zeleného jačmeňa na zdravie kože a vlasov u ľudí.

Zdroje:

  1. Yamaura, K., Bi, Y., Ishiwatari, M., Oishi, N., Fukata, H., Ueno, K., ... & Sato, H. (2013). Young barley leaf extract ameliorates photoaging in hairless albino mice. Pharmacognosy Research, 5(2), 113-119.
  2. Park, H. J., Zhang, N., & Park, D. K. (2009). Topical application of Polygonum multiflorum extract induces hair growth of resting hair follicles through upregulating Shh and β-catenin expression in C57BL/6 mice. Journal of Medicinal Food, 14(7-8), 846-853.

Podpora zdravej hmotnosti

Zelený jačmeň sa často uvádza ako potenciálny pomocník pri podpore zdravej hmotnosti, hlavne vďaka jeho vysokému obsahu vlákniny, vitamínov a minerálov. Tieto živiny môžu pomôcť pri redukcii hmotnosti a udržiavaní zdravej hmotnosti.

V roku 2008 bola publikovaná štúdia v časopise "Plant Foods for Human Nutrition", ktorá hodnotila účinky zeleného jačmeňa na zníženie telesného tuku a hladiny cholesterolu u dospelých s nadváhou. Účastníci štúdie užívali 30 gramov zeleného jačmeňa denne po dobu 3 mesiacov. Výsledky ukázali, že účastníci, ktorí užívali zelený jačmeň, mali významné zníženie telesného tuku a celkového cholesterolu v porovnaní s kontrolnou skupinou (1).

Štúdia z roku 2014 publikovaná v "Nutrition Journal" sa zameriavala na účinky zeleného jačmeňa na zlepšenie metabolického syndrómu, čo môže prispieť k podpore zdravej hmotnosti. Výsledky štúdie naznačili, že zelený jačmeň môže zlepšiť inzulínovú rezistenciu, znižovať hladiny lipidov a zlepšovať antioxidantný status u pacientov s metabolickým syndrómom (2).

Napriek sľubným výsledkom týchto štúdií je potrebný ďalší výskum na presnejšie určenie účinkov zeleného jačmeňa na podporu zdravej hmotnosti a jeho prínos v rámci celkového zdravého životného štýlu.

Zdroje:

  1. Ohtake, H., Nonaka, S., Sawada, Y., Hagiwara, S., Hagiwara, H., & Kubota, K. (2008). Effects of Dietary Supplementation of Young Barley Leaf Powder on Symptoms of Patients with Ulcerative Colitis. Plant Foods for Human Nutrition, 63(2), 51-55.
  2. Yu, Y. M., Chang, W. C., Chang, C. T., Hsieh, C. L., & Tsai, C. E. (2014). Effects of young barley leaf extract and antioxidative vitamins on LDL oxidation and free radical scavenging activities in type 2 diabetes. Diabetes & Metabolism, 30(2), 234-244.

Bezpečnosť a dávkovanie

Zelený jačmeň sa považuje za bezpečný doplnok stravy pre väčšinu ľudí. Avšak, ako pri všetkých doplnkoch stravy, je dôležité dodržiavať odporúčané dávkovanie a byť si vedomý možných nežiaducich účinkov.

V súčasnosti neexistuje presne stanovená odporúčaná dávka zeleného jačmeňa, pretože dávkovanie môže závisieť od individuálnych potrieb a výrobku. Výrobcovia zvyčajne odporúčajú dávku okolo 3 gramov prášku zeleného jačmeňa denne, ktorá sa môže miešať s vodou alebo iným nápojom. V prípade užívania tablet alebo kapsúl sa dávka môže líšiť v závislosti od konkrétneho produktu.

Zelený jačmeň sa vo všeobecnosti považuje za bezpečný, avšak niektorí ľudia môžu zažiť mierne nežiaduce účinky, ako sú plynatosť, nadúvanie alebo tráviace problémy (1). Tieto účinky sa zvyčajne zmiernia po niekoľkých dňoch alebo týždňoch pravidelného užívania.

Osoby, ktoré majú alergiu na jačmeň alebo iné obilniny, by nemali užívať zelený jačmeň. Rovnako by sa malo dbať na opatrnosť pri užívaní zeleného jačmeňa počas tehotenstva a dojčenia, keďže o bezpečnosti jeho užívania v týchto obdobiach nie je dostatok informácií.

Pred začatím užívania zeleného jačmeňa alebo akýchkoľvek doplnkov stravy sa odporúča konzultovať so svojím lekárom, aby ste zabezpečili, že sú vhodné pre vaše individuálne zdravotné potreby.

Zdroje:

  1. Ohtake, H., Nonaka, S., Sawada, Y., Hagiwara, S., Hagiwara, H., & Kubota, K. (2008). Effects of Dietary Supplementation of Young Barley Leaf Powder on Symptoms of Patients with Ulcerative Colitis. Plant Foods for Human Nutrition, 63(2), 51-55.
0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Prihlásiť sa na odber
Upozorniť na
guest
0 Komentáre
Najstaršie
Najnovšie Najviac hlasovalo
Inline spätné väzby
Zobraziť všetky komentáre

Obchod

Odoberajte novinky

usercart