Yerba Mate – 6 super zdravotných účinkov

Publikované 10. marca 2023
Bylinky
Yerba Mate – 6 super zdravotných účinkov

Yerba mate, tradičný nápoj z Južnej Ameriky, sa v posledných rokoch dostáva do popredia záujmu nielen vďaka svojej jedinečnej chuti, ale aj pre jeho pozitívne účinky na zdravie. Yerba mate pochádza z listov a výhonkov stálezeleného kríka Ilex paraguariensis, ktorý sa nachádza v Argentíne, Brazílii, Paraguaji a Uruguaji. Tento článok sa zameriava na charakteristiku yerba mate, spôsoby prípravy tohto nápoja a jeho potenciálne zdravotné benefity.

História a kultúra Yerba Mate

Yerba mate má hlboké korene v juhoamerickej kultúre. Pôvodne ju objavili a začali konzumovať domorodé kmene Guarani a Tupi, ktorí verili, že nápoj má liečivé a posilňujúce účinky. S príchodom európskych dobyvateľov sa yerba mate rozšírila do celého sveta, čím sa stalo populárnym nápojom v mnohých kultúrach.

Príprava Yerba Mate

Tradičný spôsob prípravy yerba mate zahŕňa nasledujúce kroky:

  1. Naplnenie kalabasy (tradičnej nádoby z vydlabanej tekvice) asi do polovice suchými listami yerba mate.
  2. Pridanie teplej vody (nie vriacej) na navlhčenie listov a nechajte ich napučať niekoľko minút.
  3. Vloženie bombily (kovovej slamky s filtrovým koncom) do kalabasy.
  4. Pridanie horúcej vody (opäť nie vriacej) a následne konzumácia nápoja cez bombilu.

Yerba mate sa často pije spoločensky, pričom kalabasa sa zdieľa s priateľmi a rodinou.

Zdravotné benefity Yerba Mate

Yerba mate je bohatá na vitamíny, minerály, antioxidanty a iné živiny, ktoré môžu prispieť k lepšiemu zdraviu. Medzi hlavné zdravotné benefity patrí:

  1. Zlepšenie energie a koncentrácie: Yerba mate obsahuje kofeín, ktorý stimuluje centrálny nervový systém a zlepšuje hladinu energie, koncentráciu a bdelosť.

  2. Posilnenie imunitného systému: Yerba mate je bohatá na vitamíny C a E, selén a zinok, ktoré posilňujú imunitný systém a pomáhajú telu bojovať proti infekciám a chorobám.

  1. Antioxidanty a protizápalové účinky: Yerba mate je zdrojom polyfenolov, silných antioxidantov, ktoré chránia telo pred voľnými radikálmi a znižujú zápal.

  2. Zlepšenie trávenia: Yerba mate obsahuje látky s názvom xanthiny, ktoré podporujú trávenie a pomáhajú pri problémoch so žalúdkom a črevami.

  3. Podpora zdravej hmotnosti: Yerba mate môže pomôcť pri regulácii hmotnosti, pretože zvyšuje metabolizmus a pomáha pri spaľovaní tukov.

  4. Zlepšenie kardiovaskulárneho zdravia: Yerba mate môže prispievať k zlepšeniu kardiovaskulárneho zdravia tým, že znižuje hladinu cholesterolu a triglyceridov v krvi, čo môže znížiť riziko srdcových chorôb.

Možné nežiaduce účinky a kontraindikácie

Hoci yerba mate prináša mnoho zdravotných benefitov, existujú aj možné nežiaduce účinky a kontraindikácie, na ktoré je potrebné myslieť:

  1. Kofeínová citlivosť: Yerba mate obsahuje kofeín, čo môže spôsobiť problémy ako nespavosť, nervozitu, zvýšený tep, nevoľnosť a závraty, najmä u ľudí citlivých na kofeín.

  2. Interakcie s liekmi: Yerba mate môže interagovať s niektorými liekmi, ako sú antikoagulanty, lieky na vysoký krvný tlak a iné lieky obsahujúce kofeín. V prípade užívania liekov je dôležité konzultovať prípadnú konzumáciu yerba mate s lekárom.

  3. Tehotenstvo a dojčenie: Yerba mate nie je odporúčaná pre tehotné alebo dojčiace ženy, pretože kofeín môže mať negatívny vplyv na plod alebo novorodenca.

  4. Riziko rakoviny: Niektoré štúdie naznačujú, že konzumácia veľkých množstiev yerba mate môže byť spojená s vyšším rizikom vzniku rakoviny ústnej dutiny, hrdla a pažeráka. Avšak, výskum v tejto oblasti je ešte neúplný a potrebné sú ďalšie štúdie na potvrdenie týchto zistení.

Yerba mate je tradičný juhoamerický nápoj s unikátnou chuťou a množstvom potenciálnych zdravotných benefitov. Jeho konzumácia môže zlepšiť energiu, koncentráciu, imunitu, trávenie, podporiť zdravú hmotnosť a zlepšiť kardiovaskulárne zdravie. Avšak, ako pri každom nápoji alebo doplnku stravy, je dôležité byť si vedomý možných nežiaducich účinkov a kontraindikácií. Ak máte obavy alebo zdravotné problémy, ktoré by mohli ovplyvniť vašu schopnosť bezpečne konzumovať yerba mate, konzultujte svojho lekára alebo odborníka na výživu.

V súčasnosti sa yerba mate stáva čoraz populárnejšou po celom svete a je možné ju nájsť vo forme čaju, energetických nápojov, práškov a kapsúl. Jej jedinečná kombinácia chuti a zdravotných výhod ju robí atraktívnym nápojom pre mnohých ľudí, ktorí hľadajú alternatívu k tradičným nápojom, ako sú káva a čaj.

Referencie

Yerba mate bola predmetom viacerých štúdií, ktoré sa zameriavajú na jej potenciálne zdravotné výhody a účinky na ľudský organizmus. Nižšie uvádzam niektoré zaujímavé štúdie, ktoré sa týkajú yerba mate:

  1. Harrold, J. M., Hughes, G. M., O’Shiel, K., Quinn, E. J., Boyland, E. J., Williams, N. J., & Halford, J. C. G. (2012). Acute effects of a herb extract formulation and inulin fibre on appetite, energy intake and food choice. Appetite, 58(2), 490-499 link. Táto štúdia sa zameriava na akútne účinky yerba mate a inulínu na chuť do jedla, energetický príjem a voľbu potravín. Výsledky naznačujú, že yerba mate môže pomôcť znižovať energetický príjem a zlepšovať kontrolu hmotnosti.

  2. Gambero, A., & Ribeiro, M. L. (2015). The positive effects of yerba maté (Ilex paraguariensis) in obesity. Nutrients, 7(2), 730-750 link. Táto štúdia prehľadáva literatúru týkajúcu sa účinkov yerba mate na obezitu a nadváhu. Yerba mate má potenciál zlepšiť metabolické parametre, čím pomáha pri redukcii telesnej hmotnosti a prevencii obezity.

  3. Miranda, D. D. A., Arcari, D. P., Pedrazzoli, J., Carvalho, P. O., Cerutti, S. M., Bastos, D. H. M., & Ribeiro, M. L. (2008). Protective effects of mate tea (Ilex paraguariensis) on H2O2-induced DNA damage and DNA repair in mice. Mutagenesis, 23(4), 261-265 link. V tejto štúdii sa sledovali ochranné účinky yerba mate na DNA poškodenie a opravu DNA spôsobené H2O2. Výsledky naznačujú, že yerba mate má potenciál znižovať riziko poškodenia DNA a podporovať jej opravu.

  4. Arcari, D. P., Bartchewsky, W., dos Santos, T. W., Oliveira, K. A., Funck, A., Pedrazzoli, J., … & Ribeiro, M. L. (2009). Anti-inflammatory effects of yerba maté extract (Ilex paraguariensis) ameliorate insulin resistance in mice with high-fat diet-induced obesity. Molecular and Cellular Endocrinology, 335(2), 110-115 link. Táto štúdia skúma protizápalové účinky yerba mate a jej vplyv na inzulínovú rezistenciu u myší s obezitou indukovanou vysokotučnou dietou. Výsledky ukazujú, že yerba mate má protizápalové účinky, ktoré zlepšujú inzulínovú rezistenciu a môžu pomôcť pri prevencii a liečbe obezity súvisiacej s inzulínovou rezistenciou.

  1. Kang, Y. R., Lee, H. Y., Kim, J. H., Moon, D. I., Seo, M. Y., Park, S. H., … & Kim, S. J. (2012). Anti-obesity and anti-diabetic effects of Yerba Mate (Ilex paraguariensis) in C57BL/6J mice fed a high-fat diet. Laboratory animal research, 28(1), 23-29. Táto štúdia sa zameriava na potenciálne protiobezitné a antidiabetické účinky yerba mate u myší s vysokotučnou diétou. Yerba mate znížila telesnú hmotnosť, hladinu glukózy v krvi a inzulínu, čo naznačuje, že môže mať pozitívne účinky na kontrolu hmotnosti a reguláciu glukózy.

  2. Paganini Stein, F. L., Schmidt, B., Furlong, E. B., Souza-Soares, L. A., & Soares, M. C. (2011). Vascular responses to extractable fractions of Ilex paraguariensis in rats fed standard and high-cholesterol diets. Biological Research for Nursing, 13(4), 365-372. Táto štúdia skúma účinky yerba mate na cievnu reaktivitu u potkanov s normálnou a vysokoholesterolovou diétou. Výsledky naznačujú, že yerba mate môže mať pozitívne účinky na zlepšenie cievnej funkcie a znižovanie rizika srdcovo-cievnych ochorení.

Rôzne štúdie naznačujú, že yerba mate môže prinášať zdravotné výhody, ako sú zlepšenie kontroly hmotnosti, znižovanie inzulínovej rezistencie, ochrana DNA, protizápalové účinky a zlepšenie cievnej funkcie. Avšak, väčšina z týchto štúdií bola vykonaná na zvieratách, a preto je potrebné ďalšie výskumy na ľuďoch, aby sa potvrdili a lepšie pochopili tieto účinky. Taktiež je dôležité mať na pamäti, že yerba mate obsahuje kofeín, a preto by jej konzumácia mala byť obmedzená u ľudí citlivých na kofeín alebo s určitými zdravotnými problémami.