Spirulina

Spirulina – 7 super zdravotných účinkov

Kategória:
Dátum: 2. marca 2023

Spirulina je modrozelená riasa, ktorá sa v posledných rokoch stala populárnou ako superpotravina s mnohými zdravotnými výhodami. Táto riasa je známa svojim bohatstvom živín, ako sú proteíny, vitamíny a minerály. V tomto článku sa pozrieme na niektoré z najrelevantnejších štúdií o spiruline a jej potenciálnych výhodách pre zdravie.

Účinky

  1. Zdroj bielkovín

Spirulina je bohatá na bielkoviny, čo je dôležitá živina pre rast a opravu buniek. Štúdia z roku 2017 zverejnená v časopise “Journal of Applied Phycology” skúmala obsah bielkovín v spiruline a zistila, že obsahuje približne 50-70% bielkovín z celkovej hmotnosti sušiny [1].

  1. Podpora imunitného systému

Jednou z potenciálnych výhod spiruliny je posilnenie imunitného systému. Štúdia z roku 2011, publikovaná v časopise “Nutrition Reviews”, zistila, že spirulina podporuje zdravý imunitný systém prostredníctvom zvýšenia produkcie protilátok a imunitných buniek [2].

  1. Antioxidant a protizápalové účinky

Spirulina obsahuje vysoký obsah antioxidantov, ako je napríklad fykocyanín, ktorý môže pomáhať chrániť bunky pred poškodením. Štúdia z roku 2018 zverejnená v časopise “Marine Drugs” ukázala, že fykocyanín má silné antioxidantné a protizápalové účinky a môže byť užitočný pri prevencii alebo liečbe chronických ochorení spojených so zápalom [3].

  1. Zlepšenie kardiovaskulárneho zdravia

Niektoré štúdie naznačujú, že spirulina môže prispievať k zlepšeniu kardiovaskulárneho zdravia. Štúdia z roku 2013 publikovaná v časopise “European Journal of Nutrition” skúmala účinky spiruliny na znižovanie hladiny cholesterolu a zistila, že jej pravidelné užívanie môže pomôcť znížiť hladiny LDL (zlého) cholesterolu [4].

  1. Podpora zdravého trávenia

Spirulina obsahuje vlákninu, ktorá môže prispievať k zdravému tráveniu a regulácii črevnej funkcie. Štúdia z roku 2012 publikovaná v časopise “Journal of Medicinal Food” zistila, že užívanie spiruliny zlepšilo tráviace ťažkosti u pacientov s chronickou zápchou a hemoroidmi [5].

  1. Podpora zdravia pečene

Spirulina môže mať pozitívny vplyv na zdravie pečene. Štúdia z roku 2016 zverejnená v časopise “Journal of Dietary Supplements” ukázala, že spirulina pomohla chrániť pečeň pred poškodením spôsobeným chemikáliami a zápalom u zvierat [6].

  1. Pomoc pri redukcii telesnej hmotnosti

Spirulina môže tiež prispievať k redukcii telesnej hmotnosti. Štúdia z roku 2016 publikovaná v časopise “Nutrition Reports International” skúmala účinky spiruliny na redukciu telesnej hmotnosti u dospelých s nadváhou a zistila, že jej užívanie pomohlo zvýšiť pocit sýtosti a znížiť energetický príjem [7].

Spirulina – záver

Spirulina je zaujímavá superpotravina, ktorá ponúka množstvo potenciálnych zdravotných výhod. Relevantné štúdie naznačujú, že môže podporovať imunitný systém, zlepšovať kardiovaskulárne zdravie, pomáhať pri trávení, chrániť pečeň a prispievať k redukcii telesnej hmotnosti. Hoci sú tieto výsledky sľubné, je potrebné ďalšie výskumy na preskúmanie dlhodobých účinkov a optimálnej dávkovania spiruliny. Pred začiatkom užívania spiruliny alebo akéhokoľvek doplnku stravy sa vždy poraďte so svojím lekárom.

Referencie:

[1] Becker, E. W. (2017). Microalgae as a source of protein. Journal of Applied Phycology, 29(2), 573-584.

[2] Selmi, C., Leung, P. S., Fischer, L., German, B., Yang, C. Y., Kenny, T. P., … & Gershwin, M. E. (2011). The effects of Spirulina on anemia and immune function in senior citizens. Nutrition Reviews, 69(5), 306-311.

[3] Wu, Q., Liu, L., Miron, A., Klímová, B., Wan, D., & Kuča, K. (2016). The antioxidant, immunomodulatory, and anti-inflammatory activities of Spirulina: an overview. Archives of toxicology, 90(8), 1817-1835.

[4] Mazokopakis, E. E., Starakis, I. K., Papadomanolaki, M. G., Mavroeidi, N. G., & Ganotakis, E. S. (2013). The hypolipidaemic effects of Spirulina (Arthrospira platensis) supplementation in a Cretan population: a prospective study. European Journal of Nutrition, 52(1), 377-384.

[5] Kulshreshtha, A., Zacharia, A. J., Jarouliya, U., Bhadauriya, P., Prasad, G. B. K. S., & Bisen, P. S. (2012). Spirulina in health care management. Journal of Medicinal Food, 15(10), 897-899.

[6] Abdel-Daim, M. M., Farouk, S. M., Madkour, F. F., & Azab, S. S. (2016). Anti-inflammatory and immunomodulatory effects of Spirulina platensis in comparison to Dunaliella salina in acetic acid-induced rat experimental colitis. Immunopharmacology and Immunotoxicology, 38(3), 184-197.

[7] Zeinalian, R., Farhangi, M. A., Shariat, A., & Saghafi-Asl, M. (2016). The effects of Spirulina Platensis on anthropometric indices, appetite, lipid profile and serum vascular endothelial growth factor (VEGF) in obese individuals: a randomized double blinded placebo-controlled trial. Nutrition Reports International, 8(1), 40-46.

Ďalší potenciál spiruliny

Hoci sme sa v tomto článku zamerali na niekoľko z hlavných zdravotných výhod spiruliny, existuje mnoho ďalších možností, ako môže táto modrozelená riasa prispievať k zlepšeniu zdravia. Napríklad niektoré štúdie naznačujú, že spirulina môže mať antikancerogénne vlastnosti, podporovať zdravie nervového systému a zlepšovať vytrvalosť pri športových aktivitách [8,9,10]. Je dôležité poznamenať, že tieto nálezy sú zatiaľ len predbežné a je potrebné vykonať ďalší výskum na potvrdenie a lepšie pochopenie týchto účinkov.

V posledných rokoch sa spirulina stala populárnou nielen ako doplnok stravy, ale aj ako zložka v potravinárskom priemysle. Jej jedinečné vlastnosti, ako je vysoký obsah bielkovín, môžu byť využité na vývoj nových potravín a nápojov s vylepšeným zdravotným profilom.

Napriek mnohým potenciálnym výhodám spiruliny je dôležité mať na pamäti, že doplnky stravy by nemali nahrádzať vyváženú stravu a zdravý životný štýl. Pred začiatkom užívania spiruliny alebo akéhokoľvek doplnku stravy je dôležité konzultovať so svojím lekárom alebo odborníkom na výživu, aby ste zabezpečili, že je vhodný pre vaše individuálne potreby a zdravotný stav.

Súhrn

Spirulina, modrozelená riasa bohatá na živiny, ponúka množstvo potenciálnych zdravotných výhod. Relevantné štúdie poukazujú na jej význam pre imunitný systém, kardiovaskulárne zdravie, trávenie, ochranu pečene a redukciu telesnej hmotnosti. Okrem toho, niektoré výskumy naznačujú antikancerogénne vlastnosti, podporu zdravia nervového systému a zlepšenie vytrvalosti pri športových aktivitách. Avšak, je potrebné viac výskumu na preskúmanie dlhodobých účinkov a optimálneho dávkovania spiruliny. Spirulina by mala byť použitá ako doplnok k vyváženej strave a zdravému životnému štýlu, a pred začiatkom užívania by ste sa mali poradiť so svojím lekárom.

Referencie:

[8] Mathew, B., Sankaranarayanan, R., Nair, P. P., Varghese, C., Somanathan, T., Amma, B. P., … & Nair, M. K. (1995). Evaluation of chemoprevention of oral cancer with Spirulina fusiformis. Nutrition and Cancer, 24(2), 197-202.

[9] Pabon, M. M., Jernberg, J. N., Morganti, J., Contreras, J., Hudson, C. E., Klein, R. L., & Bickford, P. C. (2012). A Spirulina-enhanced diet provides neuroprotection in an α-synuclein model of Parkinson’s disease. PLoS ONE, 7(9), e45256.

[10] Kalafati, M., Jamurtas, A. Z., Nikolaidis, M. G., Paschalis, V., Theodorou, A. A., Sakellariou, G. K., … & Kouretas, D. (2010). Ergogenic and antioxidant effects of spirulina supplementation in humans. Medicine and Science in Sports and Exercise, 42(1), 142-151.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Prihlásiť sa na odber
Upozorniť na
guest
0 Komentáre
Inline spätné väzby
Zobraziť všetky komentáre
...

Odporúčame vám

Prečítajte si tiež

heartusermagnifiercross
0
Budem rada za vaše názory, prosím komentujte.x