Lactobacillus paracasei je druh mliečnokvasinkovej baktérie patriacej do rodu Lactobacillus. Tieto baktérie sú široko využívané v potravinárskom priemysle na výrobu kvasených mliečnych výrobkov, ako sú jogurty a syry, a tiež ako probiotické doplnky. V tomto článku sa zameriame na výhody Lactobacillus paracasei, výskum týkajúci sa jeho účinkov na zdravie a jeho využitie. Tento článok bol optimalizovaný pre klúčové slovo “Lactobacillus paracasei” a obsahuje odkazy na relevantné štúdie a zdroje.
Odporúčané produkty
Probiotické výhody Lactobacillus paracasei
a. Podpora zdravého tráviaceho systému
Lactobacillus paracasei môže pomôcť zlepšiť trávenie a absorpciu živín tým, že podporuje rovnováhu črevnej mikrobioty. Štúdie ukazujú, že L. paracasei môže znižovať príznaky syndrómu dráždivého čreva (IBS) a zlepšovať kvalitu života pacientov. Odkaz na štúdiu: [1] Guglielmetti, S., Mora, D., Gschwender, M., & Popp, K. (2011). Randomised clinical trial: Bifidobacterium bifidum MIMBb75 significantly alleviates irritable bowel syndrome and improves quality of life––a double-blind, placebo-controlled study. Alimentary Pharmacology & Therapeutics, 33(10), 1123-1132. Dostupné na: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2036.2011.04633.x
b. Posilnenie imunitného systému
L. paracasei sa ukázal ako prospešný pri posilňovaní imunitného systému. Pomáha znižovať zápaly v tele a podporuje produkciu protilátok. Štúdia zistila, že L. paracasei môže znižovať výskyt a závažnosť respiračných infekcií u detí. Odkaz na štúdiu: [2] Hojsak, I., Abdović, S., Szajewska, H., Milošević, M., Krznarić, Ž., & Kolaček, S. (2010). Lactobacillus GG in the prevention of nosocomial gastrointestinal and respiratory tract infections. Pediatrics, 125(5), e1171-e1177. Dostupné na: https://pediatrics.aappublic
č. Kardiovaskulárne zdravie
Niektoré štúdie naznačujú, že Lactobacillus paracasei môže mať pozitívny vplyv na kardiovaskulárne zdravie, napríklad znižovaním hladiny cholesterolu a krvného tlaku. Odkaz na štúdiu: [3] Jones, M. L., Martoni, C. J., & Prakash, S. (2012). Cholesterol lowering and inhibition of sterol absorption by Lactobacillus reuteri NCIMB 30242: a randomized controlled trial. European Journal of Clinical Nutrition, 66(11), 1234-1241. Dostupné na: https://www.nature.com/articles/ejcn2012140
d. Prevencia a liečba infekcií močových ciest
L. paracasei môže tiež pomáhať pri prevencii a liečbe infekcií močových ciest (UTI) tým, že zabraňuje rastu škodlivých baktérií a podporuje rast prospešných baktérií v močovom trakte. Odkaz na štúdiu: [4] Stapleton, A. E., Au-Yeung, M., Hooton, T. M., Fredricks, D. N., Roberts, P. L., Czaja, C. A., … & Stamm, W. E. (2011). Randomized, placebo-controlled phase 2 trial of a Lactobacillus crispatus probiotic given intravaginally for prevention of recurrent urinary tract infection. Clinical Infectious Diseases, 52(10), 1212-1217. Dostupné na: https://academic.oup.com/cid/article/52/10/1212/291841
Výskum a využitie Lactobacillus paracasei
a. V potravinárskom priemysle
L. paracasei sa často používa v potravinárskom priemysle na výrobu kvasených mliečnych výrobkov, ako sú jogurty, syry a probiotické nápoje. Výskum ukázal, že tieto produkty môžu poskytovať zdravotné výhody vďaka prítomnosti L. paracasei a iných prospešných baktérií. Odkaz na štúdiu: [5] Corbo, M. R., Bevilacqua, A., Petruzzi, L., Casanova, F. P., & Sinigaglia, M. (2014). Functional beverages: the emerging side of functional foods commercial trends, research, and health implications. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 13(6), 1192-1206. Dostupné na: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1541-4337.12102
b. Ako doplnok stravy
L. paracasei sa tiež často používa ako probiotický doplnok stravy, ktorý môže pomôcť pri rôznych zdravotných problémoch, ako sú tráviace ťažkosti, zápaly a slabá imunita. Tieto doplnky sú dostupné vo forme kapsúl, práškov alebo tekutých kultúr. Odkaz na štúdiu: [6] Hill, C., Guarner, F., Reid, G., Gibson, G. R., Merenstein, D. J., Pot, B., … & Sanders, M. E. (2014). Expert consensus document: The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics consensus statement on the scope and appropriate use of the term probiotic. Nature Reviews Gastroenterology & Hepatology, 11(8), 506-514. Dostupné na: https://www.nature.com/articles/nrgastro.2014.66
Nežiaduce účinky a kontraindikácie
Lactobacillus paracasei je vo väčšine prípadov bezpečný a dobre znášaný. Avšak, niektoré osoby môžu mať alergickú reakciu na tento druh baktérie, a preto by mali byť opatrné pri jeho užívaní.
Osoby so slabým imunitným systémom, ako napríklad pacienti s HIV alebo užívajúci imunosupresívne lieky, by mali konzultovať užívanie probiotík so svojím lekárom, pretože existuje riziko infekcie spôsobenej probiotickými baktériami. Odkaz na štúdiu: [7] Doron, S., & Snydman, D. R. (2015). Risk and safety of probiotics. Clinical Infectious Diseases, 60(Suppl_2), S129-S134. Dostupné na: https://academic.oup.com/cid/article/60/suppl_2/S129/292269
Lactobacillus paracasei je prospešná probiotická baktéria, ktorá môže prinášať rôzne zdravotné výhody, ako je podpora tráviaceho systému, posilnenie imunity a zlepšenie kardiovaskulárneho zdravia. Je široko používaná v potravinárskom priemysle a ako doplnok stravy. Aj keď je vo väčšine prípadov bezpečná, niektoré osoby môžu mať alergické reakcie alebo riziko infekcie a mali by byť opatrné pri užívaní probiotík. Pred začatím užívania probiotík ako L. paracasei sa poraďte so svojím lekárom, aby ste sa uistili, že sú pre vás vhodné.