Lactobacillus Paracasei - 4 Účinky Na Zdravie

Lactobacillus paracasei – 4 účinky na zdravie

Lactobacillus paracasei je druh mliečnokvasinkovej baktérie patriacej do rodu Lactobacillus. Tieto baktérie sú široko využívané v potravinárskom priemysle na výrobu kvasených mliečnych výrobkov, ako sú jogurty a syry, a tiež ako probiotické doplnky. V tomto článku sa zameriame na výhody Lactobacillus paracasei, výskum týkajúci sa jeho účinkov na zdravie a jeho využitie. Tento článok bol optimalizovaný pre klúčové slovo “Lactobacillus paracasei” a obsahuje odkazy na relevantné štúdie a zdroje.

Odporúčané produkty

Probiotické výhody Lactobacillus paracasei

a. Podpora zdravého tráviaceho systému

Lactobacillus paracasei môže pomôcť zlepšiť trávenie a absorpciu živín tým, že podporuje rovnováhu črevnej mikrobioty. Štúdie ukazujú, že L. paracasei môže znižovať príznaky syndrómu dráždivého čreva (IBS) a zlepšovať kvalitu života pacientov. Odkaz na štúdiu: [1] Guglielmetti, S., Mora, D., Gschwender, M., & Popp, K. (2011). Randomised clinical trial: Bifidobacterium bifidum MIMBb75 significantly alleviates irritable bowel syndrome and improves quality of life––a double-blind, placebo-controlled study. Alimentary Pharmacology & Therapeutics, 33(10), 1123-1132. Dostupné na: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2036.2011.04633.x

b. Posilnenie imunitného systému

L. paracasei sa ukázal ako prospešný pri posilňovaní imunitného systému. Pomáha znižovať zápaly v tele a podporuje produkciu protilátok. Štúdia zistila, že L. paracasei môže znižovať výskyt a závažnosť respiračných infekcií u detí. Odkaz na štúdiu: [2] Hojsak, I., Abdović, S., Szajewska, H., Milošević, M., Krznarić, Ž., & Kolaček, S. (2010). Lactobacillus GG in the prevention of nosocomial gastrointestinal and respiratory tract infections. Pediatrics, 125(5), e1171-e1177. Dostupné na: https://pediatrics.aappublic

č. Kardiovaskulárne zdravie

Niektoré štúdie naznačujú, že Lactobacillus paracasei môže mať pozitívny vplyv na kardiovaskulárne zdravie, napríklad znižovaním hladiny cholesterolu a krvného tlaku. Odkaz na štúdiu: [3] Jones, M. L., Martoni, C. J., & Prakash, S. (2012). Cholesterol lowering and inhibition of sterol absorption by Lactobacillus reuteri NCIMB 30242: a randomized controlled trial. European Journal of Clinical Nutrition, 66(11), 1234-1241. Dostupné na: https://www.nature.com/articles/ejcn2012140

d. Prevencia a liečba infekcií močových ciest

L. paracasei môže tiež pomáhať pri prevencii a liečbe infekcií močových ciest (UTI) tým, že zabraňuje rastu škodlivých baktérií a podporuje rast prospešných baktérií v močovom trakte. Odkaz na štúdiu: [4] Stapleton, A. E., Au-Yeung, M., Hooton, T. M., Fredricks, D. N., Roberts, P. L., Czaja, C. A., … & Stamm, W. E. (2011). Randomized, placebo-controlled phase 2 trial of a Lactobacillus crispatus probiotic given intravaginally for prevention of recurrent urinary tract infection. Clinical Infectious Diseases, 52(10), 1212-1217. Dostupné na: https://academic.oup.com/cid/article/52/10/1212/291841

Výskum a využitie Lactobacillus paracasei

a. V potravinárskom priemysle

L. paracasei sa často používa v potravinárskom priemysle na výrobu kvasených mliečnych výrobkov, ako sú jogurty, syry a probiotické nápoje. Výskum ukázal, že tieto produkty môžu poskytovať zdravotné výhody vďaka prítomnosti L. paracasei a iných prospešných baktérií. Odkaz na štúdiu: [5] Corbo, M. R., Bevilacqua, A., Petruzzi, L., Casanova, F. P., & Sinigaglia, M. (2014). Functional beverages: the emerging side of functional foods commercial trends, research, and health implications. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 13(6), 1192-1206. Dostupné na: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1541-4337.12102

b. Ako doplnok stravy

L. paracasei sa tiež často používa ako probiotický doplnok stravy, ktorý môže pomôcť pri rôznych zdravotných problémoch, ako sú tráviace ťažkosti, zápaly a slabá imunita. Tieto doplnky sú dostupné vo forme kapsúl, práškov alebo tekutých kultúr. Odkaz na štúdiu: [6] Hill, C., Guarner, F., Reid, G., Gibson, G. R., Merenstein, D. J., Pot, B., … & Sanders, M. E. (2014). Expert consensus document: The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics consensus statement on the scope and appropriate use of the term probiotic. Nature Reviews Gastroenterology & Hepatology, 11(8), 506-514. Dostupné na: https://www.nature.com/articles/nrgastro.2014.66

Nežiaduce účinky a kontraindikácie

Lactobacillus paracasei je vo väčšine prípadov bezpečný a dobre znášaný. Avšak, niektoré osoby môžu mať alergickú reakciu na tento druh baktérie, a preto by mali byť opatrné pri jeho užívaní.

Osoby so slabým imunitným systémom, ako napríklad pacienti s HIV alebo užívajúci imunosupresívne lieky, by mali konzultovať užívanie probiotík so svojím lekárom, pretože existuje riziko infekcie spôsobenej probiotickými baktériami. Odkaz na štúdiu: [7] Doron, S., & Snydman, D. R. (2015). Risk and safety of probiotics. Clinical Infectious Diseases, 60(Suppl_2), S129-S134. Dostupné na: https://academic.oup.com/cid/article/60/suppl_2/S129/292269

Lactobacillus paracasei je prospešná probiotická baktéria, ktorá môže prinášať rôzne zdravotné výhody, ako je podpora tráviaceho systému, posilnenie imunity a zlepšenie kardiovaskulárneho zdravia. Je široko používaná v potravinárskom priemysle a ako doplnok stravy. Aj keď je vo väčšine prípadov bezpečná, niektoré osoby môžu mať alergické reakcie alebo riziko infekcie a mali by byť opatrné pri užívaní probiotík. Pred začatím užívania probiotík ako L. paracasei sa poraďte so svojím lekárom, aby ste sa uistili, že sú pre vás vhodné.

Predchádzajúci príspevok Kyselina boritá: Použitie a účinky
Ďalší príspevok Chlorella - 6 super účinkov pre zdravie

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Váš košík

Košík je prázdny
Aktualizácia košíka!