Betaglukán - 7 super účinkov na zdravie

Betaglukán – 7 super účinkov na zdravie

Betaglukány sú prirodzene sa vyskytujúce polysacharidy, ktoré sú súčasťou bunkovej steny niektorých rastlín, baktérií a húb. Patria medzi rozpustné vlákniny a majú široké spektrum potenciálnych zdravotných výhod.

Účinky

Niektoré z hlavných zdravotných výhod betaglukánov zahŕňajú:

  1. Podpora srdcového zdravia: Betaglukány môžu pomôcť znižovať hladinu LDL („zlého“) cholesterolu tým, že obmedzujú jeho vstrebávanie do krvného obehu. Týmto spôsobom prispievajú k prevencii kardiovaskulárnych ochorení, ako je ateroskleróza.
  2. Regulácia hladiny cukru v krvi: Betaglukány znižujú rýchlosť, akou sa sacharidy vstrebávajú do krvného obehu, čím pomáhajú stabilizovať hladinu cukru v krvi a znižujú riziko vzniku cukrovky typu 2.
  3. Podpora imunitného systému: Betaglukány z húb majú imunomodulačné účinky a môžu podporovať imunitný systém tým, že stimulujú aktivitu bielych krviniek a iných obranných buniek.
  4. Podpora zdravia čriev: Betaglukány sú rozpustné vlákniny, ktoré podporujú rast prospešných črevných baktérií a zlepšujú zdravie črevnej mikroflóry. Týmto spôsobom prispievajú k zdravému tráveniu a znižujú riziko vzniku črevných ochorení.
  5. Podpora chudnutia: Betaglukány môžu pomôcť pri chudnutí tým, že zvyšujú pocit sýtosti a znižujú celkový príjem kalórií. Rozpustné vlákniny ako betaglukány môžu spomaľovať prázdnenie žalúdka a zvyšovať objem potravy v čreve, čo vedie k dlhodobejšímu pocitu sýtosti. Toto môže pomôcť pri kontrole hmotnosti a podpore chudnutia.
  6. Zníženie zápalu: Niektoré štúdie naznačujú, že betaglukány môžu mať protizápalové účinky, čo by mohlo byť prospešné pre ľudí s chronickými zápalovými ochoreniami, ako sú artritída, astma alebo autoimunitné ochorenia.
  7. Zlepšenie kožného zdravia: Niektoré betaglukány môžu podporovať hojenie rán a zlepšovať hydratáciu a elasticitu kože. Toto môže byť prospešné pre ľudí s kožnými problémami, ako sú suchá pokožka, ekzém alebo psoriáza.

Aby ste mohli využiť výhody betaglukánov, je dôležité zahrnúť do svojej stravy potraviny bohaté na tieto látky, ako sú ovsené vločky, celozrnné obilniny a huby. Okrem toho sú betaglukány dostupné aj vo forme potravinových doplnkov. Pred začatím užívania betaglukánových doplnkov je však dôležité konzultovať sa s lekárom alebo odborníkom na výživu, aby ste získali vhodné dávkovanie a zabezpečili, že tieto doplnky sú pre vás bezpečné a vhodné.

Zdroje

Najbežnejšie zdroje betaglukánov zahŕňajú:

  1. Ovsené vločky: Ovsené vločky sú bohatým zdrojom betaglukánov, ktoré môžu prispieť k zlepšeniu srdcového zdravia a regulácii hladiny cukru v krvi.
  2. Celozrnné obilniny: Celozrnné obilniny, ako sú jačmeň a pšenica, tiež obsahujú betaglukány.
  3. Huby: Niektoré druhy húb, ako napríklad reishi, shiitake a maitake, sú bohaté na betaglukány, ktoré môžu mať imunomodulačné účinky.

Betaglukány sú prirodzene sa vyskytujúce polysacharidy, ktoré sa nachádzajú v bunkovej stene niektorých rastlín, najmä v ovsených vločkách a kvasinkách. V posledných rokoch sa betaglukány stali populárnym predmetom výskumu vďaka ich potenciálnym pozitívnym účinkom na zdravie. Tieto látky sa ukázali ako prínosné pre imunitný systém, znižovanie hladiny cholesterolu, zlepšovanie zdravia srdca a reguláciu hladiny cukru v krvi.

Zaujímavé štúdie o betaglukánoch:

  1. Auinger, A., Riede, L., Bothe, G., Busch, R., Gruenwald, J. (2013). Yeast (1,3)-(1,6)-beta-glucan helps to maintain the body’s defence against pathogens: A double-blind, randomized, placebo-controlled, multicentric study in healthy subjects. European Journal of Nutrition, 52(8), 1913-1918. Táto štúdia ukázala, že betaglukány z kvasiniek pomáhajú udržiavať obranyschopnosť organizmu proti patogénom.
  2. Whitehead, A., Beck, E. J., Tosh, S., & Wolever, T. M. (2014). Cholesterol-lowering effects of oat β-glucan: a meta-analysis of randomized controlled trials. The American Journal of Clinical Nutrition, 100(6), 1413-1421. Táto metaanalýza ukázala, že konzumácia ovsených betaglukánov môže prispieť k zníženiu hladiny LDL cholesterolu.
  3. Ho, H. V., Sievenpiper, J. L., Zurbau, A., Blanco Mejia, S., Jovanovski, E., Au-Yeung, F., … & Vuksan, V. (2016). The effect of oat β-glucan on LDL-cholesterol, non-HDL-cholesterol and apoB for CVD risk reduction: a systematic review and meta-analysis of randomised-controlled trials. British Journal of Nutrition, 116(8), 1369-1382. Táto systematická analýza a metaanalýza zistila, že betaglukány z ovsených vločiek majú pozitívny vplyv na znižovanie hladiny LDL cholesterolu, čo vedie k zníženiu rizika kardiovaskulárnych ochorení.
  4. Jenkins, A. L., Jenkins, D. J., Zdravkovic, U., Würsch, P., Vuksan, V. (2002). Depression of the glycemic index by high levels of beta-glucan fiber in two functional foods tested in type 2 diabetes. European Journal of Clinical Nutrition, 56(7), 622-628. Táto štúdia ukázala, že betaglukány môžu znižovať glykemický index a pomáhať pri kontrole hladiny cukru v krvi u ľudí s diabetes mellitus typu 2.
  5. Talbott, S. M., & Talbott, J. A. (2012). Baker’s yeast beta-glucan supplement reduces upper respiratory symptoms and improves mood state in stressed women. Journal of the American College of Nutrition, 31(4), 295-300. Táto štúdia zistila, že betaglukány z kvasiniek môžu znižovať príznaky horných respiračných infekcií a zlepšovať náladu u žien vystavených stresu.
  6. Driscoll, M., Hansen, R., Ding, C., Cramer, D. E., & Yan, J. (2016). Therapeutic potential of various beta-glucan sources in conjunction with anti-tumor monoclonal antibody in cancer therapy. Cancer Biology & Therapy, 10(2), 101-110. Táto štúdia poukázala na potenciál rôznych zdrojov betaglukánov v kombinácii s protinádorovými monoklonálnymi protilátkami v liečbe rakoviny.
  7. Nicolosi, R., Bell, S. J., Bistrian, B. R., Greenberg, I., Forse, R. A., & Blackburn, G. L. (1999). Plasma lipid changes after supplementation with beta-glucan fiber from yeast. The American Journal of Clinical Nutrition, 70(2), 208-212. Táto štúdia zistila, že suplementácia betaglukánovým vláknom z kvasiniek môže prispieť k zníženiu hladiny triglyceridov a LDL cholesterolu.

Tieto štúdie sú len niektorými z mnohých výskumov, ktoré sa zameriavajú na betaglukány a ich prínos pre zdravie. Je dôležité mať na pamäti, že pre individuálnu liečbu alebo zdravotnú starostlivosť je vždy najlepšie konzultovať svojho lekára alebo odborníka na výživu pred začatím užívania betaglukánov alebo akýchkoľvek iných doplnkov stravy.

Predchádzajúci príspevok Chróm - 6 super účinkov pre zdravie
Ďalší príspevok Imunoglobulíny - 5 hlavných tipov

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Váš košík

Košík je prázdny
Aktualizácia košíka!