Artičoky sú viacročné rastliny, ktoré pochádzajú z oblasti Stredomoria. Sú to tradičné a populárne zeleninové plody, ktoré sa často používajú v kuchyni a majú mnoho zdravotných výhod.
Artičoka je stredne veľký plod, ktorý má mäsitý stred s jemnými, jedovatými chĺpkami a vonkajšie tvrdé lístky. Je zvyčajne konzumovaná varaná alebo pečená a môže sa podávať s rôznymi omáčkami alebo prímesami.
Artičoky obsahujú množstvo živín a antioxidantov, ktoré majú protizápalové, antioxidačné a antikarcinogénne účinky. Obsahujú tiež vysoké množstvo vlákniny, ktorá podporuje trávenie a udržuje zdravie čriev.
Okrem toho obsahujú rôzne minerály a vitamíny, ako napríklad vitamín C, K, draslík a magnézium, ktoré sú dôležité pre celkové zdravie organizmu.
Artičoky sa môžu konzumovať čerstvé alebo konzervované a sú ideálnou prílohou k mnohým jedlám. Je však dôležité si uvedomiť, že niektorí ľudia môžu byť alergickí a mali by ich preto konzumovať opatrne. Ľudia so zdravotnými problémami by sa mali pred konzumáciou artičok poradiť so svojim lekárom.
Artičoky a účinky na zdravie
Artičoky majú mnoho zdravotných výhod a účinkov, ktoré môžu pomôcť udržiavať celkové zdravie organizmu. Niektoré z najvýznamnejších účinkov artičok zahŕňajú:
- Podpora trávenia a metabolizmu – obsahujú vysoké množstvo vlákniny, ktorá pomáha zlepšovať trávenie a regulovať metabolizmus.
- Znižovanie hladiny cholesterolu – obsahujú látku nazývanú kyselina chlorogénová, ktorá môže pomôcť znižovať hladinu cholesterolu v krvi.
- Podpora zdravia pečene – obsahujú zložky, ktoré pomáhajú stimulovať tvorbu žlče, čo môže pomôcť pri detoxikácii pečene.
- Podpora srdca a ciev – obsahujú látky, ktoré môžu pomôcť zlepšovať krvný obeh a znižovať krvný tlak.
- Antioxidačné účinky – obsahujú veľa antioxidantov, ktoré môžu pomôcť bojovať proti voľným radikálom a chrániť organizmus pred poškodením buniek.
- Podpora imunitného systému – obsahujú niektoré minerály a vitamíny, ktoré môžu pomôcť posilniť imunitný systém a chrániť organizmus pred infekciami.
Okrem toho, môžu byť tiež prospešné pri boji proti cukrovke, zlepšovaní funkcie mozgu, posilňovaní kostí a znižovaní rizika niektorých druhov rakoviny.
Artičoky sa dajú konzumovať rôznymi spôsobmi, ako napríklad varené, pečené, dusené alebo surové. Sú skvelou prílohou k mnohým jedlám a dajú sa tiež použiť do rôznych receptov, ako sú napríklad polievky, šaláty alebo nátierky.
Nežiadúce účinky
Artičoky sú obvykle bezpečné a zdravé pre väčšinu ľudí, ale niektorí ľudia môžu zažívať nežiadúce účinky po ich konzumácii. Niektoré z nežiadúcich účinkov artičok môžu zahŕňať:
- Nadúvanie a plynatosť – obsahujú množstvo vlákniny, ktorá môže spôsobiť nadúvanie a plynatosť u niektorých ľudí.
- Zhoršenie refluxu žalúdočnej kyseliny – obsahujú kyselinu chlorogénovú, ktorá môže spôsobiť reflux žalúdočnej kyseliny a zhoršiť gastroezofageálny reflux.
- Alergické reakcie – Niektorí ľudia môžu byť alergickí na a môžu zažiť kožné vyrážky, svrbenie, opuchy alebo dýchacie ťažkosti.
- Interakcie s liekmi – môžu interagovať s niektorými liekmi, ako napríklad liekmi na znižovanie hladiny cholesterolu, liekmi na cukrovku alebo liekmi na krvný tlak. Preto by sa mali ľudia užívajúci lieky poradiť s lekárom pred začatím konzumácie artičok.
Je dôležité si uvedomiť, že by sa mali konzumovať v rámci zdravého a vyváženého stravovania a v primeranom množstve. Pre ľudí trpiacich určitými zdravotnými problémami môžu byť artičoky nevhodné, preto sa vždy odporúča konzultácia so svojím lekárom pred ich konzumáciou.
Artičoky na detox pečene
Artičoky sa často používajú ako prírodný prostriedok na detoxikáciu a čistenie pečene. Artičoky obsahujú látku nazývanú kyselina chlorogénová, ktorá môže pomôcť stimulovať tvorbu žlče v pečeni a tým pomôcť pri detoxikácii.
Existuje niekoľko spôsobov, ako ich použiť na detoxikáciu pečene:
- Artičokový čaj – Artičokový čaj sa vyrába z artičokových listov a má príjemnú chuť. Artičokový čaj môže pomôcť stimulovať produkciu žlče a zlepšiť trávenie.
- Artičokové tabletky – Artičokové tabletky sú dostupné ako doplnok stravy a obsahujú extrakt z artičok. Tieto tabletky môžu pomôcť pri detoxikácii pečene a zlepšiť jej funkciu.
- Artičokový džús – Artičokový džús sa získava z artičokových lístkov a môže pomôcť pri detoxikácii pečene a podpore trávenia.
- Artičokový vývar – Artičokový vývar sa získava varením artičokových listov v vode a môže pomôcť pri detoxikácii pečene a zlepšení trávenia.
Pri použití artičokov na detoxikáciu pečene je dôležité dodržiavať správne dávkovanie a používať iba kvalitné a bezpečné produkty. Ľudia s niektorými zdravotnými problémami by sa mali pred použitím artičokov poradiť so svojim lekárom. Okrem toho, detoxikácia pečene by sa nemala používať ako náhrada za liečbu zdravotných problémov a mala by sa vykonávať iba pod dohľadom odborníka.
Extrakt
Extrakt z artičoky je prírodný liek vyrobený z listov artičoky. Tento extrakt obsahuje vysoké množstvo kyseliny chlorogénovej, ktorá je účinná pri stimulácii tvorby žlče v pečeni a podporuje detoxikáciu organizmu.
Extrakt sa vyrába extrakciou aktívnych zložiek z artičokových listov pomocou rozpúšťadiel. Výsledný extrakt sa potom často spracováva do doplnkov stravy v podobe kapsúl, tabliet alebo tekutín.
Niektoré z výhod extraktu zahŕňajú:
- Podpora trávenia a metabolizmu – Extrakt môže pomôcť zlepšiť trávenie a podporiť metabolizmus.
- Detoxikácia pečene – Extrakt obsahuje kyselinu chlorogénovú, ktorá pomáha stimulovať tvorbu žlče v pečeni a tým podporuje detoxikáciu organizmu.
- Podpora zdravia srdca a ciev – Extrakt môže pomôcť znižovať hladinu cholesterolu v krvi a tým podporovať zdravie srdca a ciev.
- Podpora funkcie pečene – Extrakt môže pomôcť zlepšiť funkciu pečene a chrániť ju pred poškodením.
- Antioxidačné účinky – Extrakt obsahuje antioxidanty, ktoré môžu pomôcť chrániť organizmus pred poškodením buniek.
Extrakt z artičoky sa dá kúpiť v lekárňach alebo v obchodoch s doplnkami stravy. Pri používaní extraktu je dôležité dodržiavať správne dávkovanie a používať iba kvalitné a bezpečné produkty. Pred začatím používania extraktu by sa ľudia s niektorými zdravotnými problémami mali poradiť so svojim lekárom.
Pestovanie
Artičoky sú pomerne nenáročné na pestovanie a dajú sa pestovať v mnohých častiach sveta. Ak chcete pestovať artičoky doma, postupujte podľa týchto krokov:
- Zvoľte vhodné miesto – potrebujú veľa slnečného svetla a dobre priepustnú pôdu. Vyberte si teda miesto, kde artičoky budú mať dostatok slnečného svetla a kde bude pôda dobre priepustná.
- Pripravte pôdu – potrebujú pôdu, ktorá je dobre priepustná a obsahuje dostatok živín. Ak je vaša pôda ťažká alebo má vysoký obsah ílu, môžete ju obohatiť pieskom alebo vermikulitom. Pred výsadbou artičok zlepšite pôdu hnojivom.
- Vysaďte sadenicu – Artičokové sadenice sa dajú kúpiť v záhradníckych centrách alebo sa môžete pokúsiť rozmnožiť artičoky sami zo semien alebo odrezkov. Vysaďte sadenicu do pripravenej pôdy a dobre ju zalievajte.
- Starostlivosť o rastliny – potrebujú dostatok vody a hnojenia. Pravidelne ich zalievajte a hnojte hnojivom bohatým na dusík, fosfor a draslík. Okrem toho by ste mali pravidelne odstraňovať burinu a ochranovať rastliny pred škodcami.
- Zber artičok – sú zrelé na zber, keď majú pevné a ťažké hlávky a keď sa listy na spodnej časti rastliny začínajú žltnúť. Zvyčajne sa prvý zber artičok uskutoční v druhom roku po výsadbe.
Pestovanie artičok môže byť zábavným spôsobom, ako si vypestovať čerstvé a zdravé zeleninu. Artičoky sú vynikajúcim zdrojom vlákniny a živín, ktoré môžu pomôcť udržiavať celkové zdravie organizmu.
Artičoky môžu zlepšiť hladiny cholesterolu
Artičoky sú chutná a výživná zelenina, ktorá môže mať pozitívny vplyv na hladiny cholesterolu v krvi. Sú bohaté na vlákninu, antioxidanty a rôzne vitamíny a minerály, ktoré môžu pomôcť znižovať riziko srdcovo-cievnych ochorení a podporovať celkové zdravie.
Niekoľko štúdií naznačuje, že artičoky môžu pomôcť zlepšiť hladiny cholesterolu. V jednej z týchto štúdií sa zistilo, že extrakt z artičokov znižuje hladinu LDL (zlý) cholesterol a zvyšuje hladinu HDL (dobrý) cholesterol. V ďalšej štúdii sa ukázalo, že artičoky znižujú celkový cholesterol a triglyceridy v krvi.
Mechanizmus, ktorým artičoky zlepšujú hladiny cholesterolu, môže súvisieť s ich obsahom cynarínu, látky, ktorá stimuluje tvorbu žlče. Žlč pomáha pri trávení tukov a ich vylučovaní z tela, čo môže viesť k zlepšeniu hladín cholesterolu.
Okrem toho artičoky obsahujú veľké množstvo vlákniny, ktorá môže pomôcť pri regulácii hladín cholesterolu tým, že znižuje vstrebávanie cholesterolu v tenkom čreve a podporuje jeho vylučovanie z tela.
Ak chcete využiť účinky artičokovo na zlepšenie hladín cholesterolu, môžete ich pravidelne konzumovať ako súčasť vyváženej stravy. Môžete tiež vyskúšať doplnky stravy obsahujúce extrakt z artičokov, avšak vždy sa poraďte so svojím lekárom alebo odborníkom na výživu pred začatím užívania akéhokoľvek doplnku stravy.
Artičoky môžu pomôcť pri regulácii krvného tlaku
Artičoky sú nielen chutné, ale aj výživné a môžu mať priaznivý vplyv na reguláciu krvného tlaku. Sú bohaté na draslík, vlákninu, vitamíny a minerály, ktoré môžu pomôcť zlepšovať srdcovo-cievne zdravie a udržiavať krvný tlak pod kontrolou.
Niekoľko štúdií naznačuje, že konzumácia artičokov môže pomôcť pri regulácii krvného tlaku. Draslík, ktorý sa nachádza v artičokoch, je dôležitý pre udržiavanie rovnováhy tekutín v tele a pomáha pri regulácii krvného tlaku. Zvýšený príjem draslíka môže pomôcť znižovať krvný tlak, a to najmä u ľudí s hypertenziou.
Vláknina obsiahnutá v artičokoch tiež môže prispievať k regulácii krvného tlaku, pretože pomáha udržiavať hladinu cholesterolu v rovnováhe a znižuje záťaž na srdce a cievy. Navyše, antioxidanty v artičokoch môžu chrániť srdce a cievy pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi a zápalom.
Ak chcete využiť účinky artičokov na reguláciu krvného tlaku, môžete ich zahrnúť do svojej stravy ako zdravú a chutnú prísadu. Môžete ich konzumovať varené, pečené alebo grilované a kombinovať ich s rôznymi druhmi zeleniny, strukovín a obilnín.
V prípade, že preferujete doplnky stravy, artičokový extrakt je tiež k dispozícii vo forme kapsúl alebo práškov. Pred začatím užívania akéhokoľvek doplnku stravy sa však vždy poraďte so svojím lekárom alebo odborníkom na výživu, aby ste zabezpečili, že je pre vás vhodný a bezpečný.
Artičoky môžu zlepšiť zdravie pečene
Artičoky sú známe svojimi potenciálnymi účinkami na zlepšenie zdravia pečene. Sú bohaté na antioxidanty, vitamíny a minerály, ktoré môžu pomôcť chrániť pečeň a podporovať jej správne fungovanie. Navyše, artičoky obsahujú látku nazývanú cynarín, ktorá môže mať priaznivý vplyv na pečeň a žlčový systém.
Niekoľko štúdií naznačuje, že artičoky môžu pomôcť zlepšiť zdravie pečene. V jednej z týchto štúdií sa zistilo, že extrakt z artičokov podporuje regeneráciu pečeňových buniek a znižuje hladinu pečeňových enzýmov u zvierat s poškodenou pečeňou. V ďalšej štúdii sa ukázalo, že artičoky majú hepatoprotektívne účinky, čo znamená, že môžu chrániť pečeň pred poškodením spôsobeným toxínmi a inými škodlivými látkami.
Artičoky môžu zlepšovať zdravie pečene aj tým, že podporujú tvorbu a vylučovanie žlče. Žlč je dôležitá pre trávenie tukov a vstrebávanie vitamínov rozpustných v tukoch. Zvýšená tvorba žlče môže tiež pomôcť pri odstraňovaní toxínov a škodlivých látok z pečene, čo prispieva k jej správnemu fungovaniu a zdraviu.
Ak chcete využiť účinky artičokov na zlepšenie zdravia pečene, môžete ich pravidelne konzumovať ako súčasť vyváženej stravy. Artičoky môžete konzumovať varené, pečené, grilované alebo ako súčasť rôznych jedál.
V prípade, že uprednostňujete doplnky stravy, artičokový extrakt je dostupný vo forme kapsúl alebo práškov. Pred začatím užívania akéhokoľvek doplnku stravy sa však vždy poraďte so svojím lekárom alebo odborníkom na výživu, aby ste zabezpečili, že je pre vás vhodný a bezpečný.
Artičoky môžu zlepšiť tráviace zdravie
Artičoky sú zdravá a výživná potravina, ktorá môže mať pozitívny vplyv na tráviaci systém. Sú bohaté na vlákninu, antioxidanty, vitamíny a minerály, ktoré môžu pomôcť podporovať zdravú črevnú funkciu a zlepšovať trávenie.
Jedným zo spôsobov, ako artičoky môžu zlepšovať tráviace zdravie, je podpora tvorby a vylučovania žlče. Žlč je dôležitá pre trávenie tukov a ich rozklad na menšie zložky, ktoré môžu byť ľahšie vstrebané do tela. Cynarín, látka obsiahnutá v artičokoch, môže stimulovať tvorbu žlče a pomáhať pri trávení tukov a vstrebávaní vitamínov rozpustných v tukoch.
Vláknina v artičokoch tiež prispieva k zlepšeniu tráviaceho zdravia. Pomáha udržiavať črevnú pohyblivosť a podporuje rast prospešných baktérií v črevách. Vláknina tiež môže pomôcť pri prevencii zápchy a udržiavať hladké trávenie.
Artičoky sú tiež známe svojimi prebiotickými vlastnosťami, čo znamená, že podporujú rast dobrých baktérií v čreve. Tieto baktérie sú dôležité pre udržanie zdravej črevnej mikroflóry a môžu pomôcť pri prevencii a liečbe črevných porúch.
Ak chcete využiť účinky artičokov na zlepšenie tráviaceho zdravia, môžete ich pravidelne konzumovať ako súčasť vyváženej stravy. Môžete ich pripraviť varené, pečené, grilované alebo použiť ako súčasť rôznych jedál.
Artičoky môžu zmierniť príznaky syndrómu dráždivého čreva
Syndróm dráždivého čreva (IBS) je bežným tráviacim ochorením, ktoré môže spôsobiť bolesti brucha, nadúvanie, zápchu alebo hnačku. Artičoky môžu pomôcť zmierniť tieto príznaky, pretože obsahujú látky, ktoré podporujú zdravú črevnú funkciu a zlepšujú tráviaci systém.
Jedným zo spôsobov, ako artičoky môžu pomôcť zmierniť príznaky IBS, je zvýšením tvorby a vylučovania žlče. Cynarín, ktorý sa nachádza v artičokoch, môže stimulovať tvorbu žlče, čo pomáha tráviť tuky a vstrebávať živiny. Týmto môže prispieť k zlepšeniu tráviacich ťažkostí a zmierneniu príznakov IBS.
Artičoky sú tiež bohaté na vlákninu, ktorá môže pomôcť regulovať črevnú pohyblivosť a zabezpečiť hladké trávenie. Vláknina môže pomôcť pri prevencii zápchy a hnačky, ktoré sú bežné príznaky IBS. Okrem toho môže vláknina podporovať rast prospešných baktérií v črevách, čo je dôležité pre udržanie zdravej črevnej mikroflóry a prevenciu črevných porúch.
Prebiotické vlastnosti artičokov tiež môžu prispievať k zmierneniu príznakov IBS, pretože podporujú rast dobrých baktérií v čreve. Tieto baktérie môžu pomôcť zlepšiť funkciu črevnej bariéry, znižovať zápal a zmierniť príznaky súvisiace s IBS.
Ak chcete využiť účinky artičokov na zmiernenie príznakov IBS, môžete ich pravidelne konzumovať ako súčasť vyváženej stravy. Artičoky môžete pripraviť varené, pečené, grilované alebo použiť ako súčasť rôznych jedál.
Artičoky môžu pomôcť znížiť hladinu cukru v krvi
Artičoky sú zdravá potravina, ktorá môže mať pozitívny vplyv na hladinu cukru v krvi. Obsahujú vlákninu, antioxidanty a iné živiny, ktoré môžu pomôcť zlepšiť inzulínovú citlivosť a znížiť hladinu cukru v krvi.
Niekoľko štúdií naznačuje, že artičoky môžu mať priaznivé účinky na kontrolu hladiny cukru v krvi. V jednej z týchto štúdií, ktorá bola publikovaná v časopise Phytotherapy Research v roku 2011, sa zistilo, že extrakt z artičokov môže zlepšiť inzulínovú citlivosť a znížiť hladinu cukru v krvi u zvierat s diabetom.
V ďalšej štúdii, ktorá bola publikovaná v časopise Nutrition v roku 2015, sa zistilo, že artičokový extrakt môže pomôcť znižovať hladinu cukru v krvi u ľudí s diabetom typu 2. Účastníci štúdie, ktorí užívali artičokový extrakt, zaznamenali zlepšenie v hladine glykovaného hemoglobínu (HbA1c) a pokles v hladine nalačno krvného cukru.
Okrem týchto štúdií sa naznačuje, že vláknina obsiahnutá v artičokoch môže pomôcť zlepšiť kontrolu hladiny cukru v krvi. Vláknina môže spomaľovať trávenie sacharidov a absorpciu glukózy, čo vedie k postupnejšiemu nárastu hladiny cukru v krvi po jedle.
Ak chcete využiť účinky artičokov na zníženie hladiny cukru v krvi, môžete ich pravidelne konzumovať ako súčasť vyváženej stravy. Artičoky môžete pripraviť varené, pečené, grilované alebo použiť ako súčasť rôznych jedál.
Artičoky môžu mať protirakovinové účinky
Artičoky sú bohaté na antioxidanty, fytonutrienty a iné látky, ktoré môžu mať protirakovinové účinky. Niekoľko štúdií naznačuje, že konzumácia artičokov môže pomôcť znižovať riziko vzniku niektorých druhov rakoviny a zlepšovať prognózu u pacientov s rakovinou.
V štúdii publikovanej v časopise Biomedicine & Pharmacotherapy v roku 2018, vedci skúmali účinky artičokového extraktu na rast a šírenie rakovinových buniek. Výsledky štúdie ukázali, že artičokový extrakt môže inhibovať rast rakovinových buniek a indukovať apoptózu (programovanú bunkovú smrť) u niektorých druhov rakoviny, ako sú rakovina prsníka, rakovina pečene a rakovina pankreasu.
Ďalšia štúdia z roku 2017, publikovaná v časopise Journal of Cellular Physiology, skúmala účinky látok obsiahnutých v artičokoch, ako je cynarín a silymarín, na rast a šírenie rakovinových buniek. Výsledky tejto štúdie naznačujú, že tieto látky môžu mať protirakovinové účinky, a to najmä v prípade rakoviny pečene, rakoviny hrubého čreva a rakoviny prostaty.
Je dôležité poznamenať, že väčšina týchto štúdií bola vykonaná na zvieratách alebo buniek v laboratórnych podmienkach. Preto sú potrebné ďalšie výskumy na ľuďoch, aby sa potvrdili tieto zistenia a zistili, aký vplyv môže mať konzumácia artičokov na prevenciu a liečbu rakoviny.
Bezpečnosť a dávkovanie doplnkov so zložkou artičokov
Pred začatím užívania akéhokoľvek doplnku stravy, vrátane tých, ktoré obsahujú artičoky, je dôležité zohľadniť bezpečnosť a správne dávkovanie. Hoci artičoky sú považované za bezpečné pri konzumácii ako potravina, užívanie ich v podobe doplnkov môže priniesť určité riziká, najmä ak sú užívané v nesprávnych dávkach.
Bezpečnosť doplnkov so zložkou artičokov závisí od množstva faktorov, vrátane kvality výrobku, spôsobu prípravy a dávkovania. Vo všeobecnosti sú doplnky s artičokovým extraktom považované za bezpečné pre väčšinu ľudí, pokiaľ sú užívané v odporúčaných dávkach.
Niektoré štúdie, ako napríklad tá, ktorá bola publikovaná v časopise Phytotherapy Research v roku 2011, naznačujú, že artičokový extrakt môže byť bezpečný a účinný pri dávkach medzi 320 a 640 mg denne. Tieto dávky sa však môžu líšiť v závislosti od zdravotného stavu, veku a individuálnych potrieb jednotlivca.
Pred začatím užívania doplnkov s artičokovým extraktom je dôležité konzultovať sa so svojím lekárom alebo odborníkom na výživu. Títo odborníci vám môžu poskytnúť odporúčania týkajúce sa správneho dávkovania a prípadných interakcií s inými liekmi alebo doplnkami, ktoré užívate.
Je tiež dôležité zvoliť kvalitný výrobok od renomovaného výrobcu, aby ste sa vyhli možným kontaminantom alebo nečistotám. Pri výbere doplnkov s artičokovým extraktom dávajte pozor na certifikáty kvality a čistoty, ako aj na názory a recenzie od iných užívateľov.
Ako pri užívaní akýchkoľvek doplnkov, sledujte svoj zdravotný stav a prípadné nežiaduce účinky. V prípade, že začnete pociťovať nežiaduce účinky alebo sa vaše zdravotné problémy zhoršia, okamžite prestanete užívať doplnok a konzultujte so svojím lekárom.
Možné nežiaduce účinky artičokových doplnkov môžu zahŕňať tráviace problémy, ako sú nafúknutie, bolesť brucha, hnačka alebo zápcha. Tieto účinky sú zvyčajne mierne a dočasné, ale ak sú pretrvávajúce alebo závažné, je dôležité informovať svojho lekára.
Artičoky môžu tiež interagovať s niektorými liekmi, ako sú antikoagulanciá (lieky na riedenie krvi), diuretiká (lieky na odvodnenie) alebo lieky na vysoký krvný tlak. Ak užívate niektorý z týchto liekov alebo máte zdravotné problémy, ktoré môžu ovplyvniť užívanie artičokových doplnkov, je dôležité pred začatím užívania artičokových doplnkov konzultovať sa so svojím lekárom.
Na záver, artičoky sú zdravá a výživná potravina, ktorá môže priniesť množstvo zdravotných výhod. Ak sa rozhodnete vyskúšať doplnky s artičokovým extraktom, je dôležité dodržiavať bezpečné a odporúčané dávky, zvoliť kvalitný výrobok a byť si vedomý možných interakcií a nežiaducich účinkov. Vždy konzultujte so svojím lekárom alebo odborníkom na výživu pred začatím užívania akýchkoľvek doplnkov stravy, aby ste zabezpečili, že sú pre vás vhodné a bezpečné.