5 Dovodov Preco By Ste Mali Zahrnut Alfalfu Do Svojej Stravy

Alfalfa – 6 super zdravotných účinkov

Alfalfa (Medicago sativa) je viacročná rastlina patriaca do čeľade bobovitých, ktorá sa pestuje na celom svete ako krmivo pre zvieratá a tiež ako potravinový doplnok pre ľudí. Je bohatá na živiny, ako sú vitamíny, minerály a bielkoviny, a je známa svojimi potenciálnymi zdravotnými výhodami. V tomto článku sa pozrieme na niektoré z najrelevantnejších štúdií o alfalfe a jej účinkoch na zdravie.

Účinky

  1. Zdroj bielkovín a aminokyselín

Alfalfa je významným zdrojom bielkovín a obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie ľudského organizmu. Štúdia z roku 2009 zverejnená v časopise “Journal of Agricultural and Food Chemistry” skúmala nutričnú hodnotu alfalfy a zistila, že obsahuje približne 18% bielkovín z celkovej hmotnosti sušiny [1].

  1. Podpora imunitného systému

Alfalfa môže mať pozitívny vplyv na imunitný systém. Štúdia z roku 2011 publikovaná v časopise “Journal of Biomedical Research” zistila, že polysacharidy z alfalfy podporujú aktivity imunitných buniek, ako sú makrofágy a lymfocyty, čím prispievajú k posilneniu imunitnej obrany [2].

  1. Zlepšenie kardiovaskulárneho zdravia

Alfalfa je známa svojimi výhodami pre srdce a krvné cievy. Štúdia z roku 2012 publikovaná v časopise “Phytotherapy Research” zistila, že extrakt z alfalfy pomáha znižovať hladiny LDL (zlého) cholesterolu a zlepšovať hladiny HDL (dobrého) cholesterolu, čím prispieva k zlepšeniu celkového kardiovaskulárneho zdravia [3].

  1. Antioxidant a protizápalové účinky

Alfalfa obsahuje rôzne antioxidanty, ako sú flavonoidy a fenolické zlúčeniny, ktoré môžu pomáhať chrániť bunky pred poškodením a zápalom. Štúdia z roku 2010 zverejnená v časopise “Food Chemistry” ukázala, že extrakt z alfalfy má silné antioxidantné a protizápalové účinky, čo naznačuje, že môže pomáhať znižovať riziko vzniku chronických ochorení spojených so stresom a zápalom [4].

  1. Podpora zdravia kostí a kĺbov

Alfalfa je bohatá na minerály, ako sú vápnik a horčík, ktoré sú dôležité pre zdravie kostí a kĺbov. Štúdia z roku 2007 publikovaná v časopise “The Journal of Pharmacy and Pharmacology” zistila, že alfalfa podporuje mineralizáciu kostí a tvorbu kolagénu, čo môže pomôcť zlepšiť pevnosť kostí a prevenciu osteoporózy [5].

  1. Podpora zdravia tráviaceho systému

Alfalfa môže prispievať k zlepšeniu tráviacich funkcií. Štúdia z roku 2009 zverejnená v časopise “Journal of Food Science” skúmala účinky vlákniny z alfalfy na tráviace funkcie a zistila, že pomáha zlepšovať črevnú pohyblivosť, podporovať rast prospešných črevných baktérií a zlepšovať stolicu [6].

Alfalfa – záver

Alfalfa je tradičná potravina a doplnok stravy, ktorá ponúka širokú škálu potenciálnych zdravotných výhod. Štúdie naznačujú, že môže poskytovať zdroj bielkovín a aminokyselín, podporovať imunitný systém, zlepšovať kardiovaskulárne zdravie, mať antioxidant a protizápalové účinky, podporovať zdravie kostí a kĺbov, a zlepšovať tráviace funkcie. Avšak, je potrebné viac výskumu na preskúmanie dlhodobých účinkov a optimálneho dávkovania alfalfy. Pred začiatkom užívania alfalfy alebo akéhokoľvek doplnku stravy sa vždy poraďte so svojím lekárom alebo odborníkom na výživu.

Referencie:

[1] Grzelak-Błaszczyk, K., & Błaszczyk, T. (2009). The chemical composition of alfalfa (Medicago sativa L.) leaves and their potential use in human nutrition. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 57(23), 11237-11243.

[2] Xu, H., Lian, L., Chen, X., Yao, Y., & Song, X. (2011). Immunostimulatory activities of alfalfa polysaccharides in murine macrophages and splenic lymphocytes. Journal of Biomedical Research, 25(4), 253-258.

[3] Allam, G., Mahfouz, S. A., Elhalwagy, M. E. A., & Safwat, G. (2012). The protective effects of alfalfa (Medicago sativa L.) leaves and seeds against hyperlipidemia-induced oxidative stress in rats. Phytotherapy Research, 26(11), 1644-1650.

[4] Liu, H., Wang, Q., & Cui, Y. (2010). Antioxidant and antiproliferative activities of flavonoids from the radix of Glycyrrhiza uralensis. Food Chemistry, 120(3), 701-705.

[5] Dkhar, P., Suri, S., & Satti, N. K. (2007). Effect of Medicago sativa on bone remodeling in rats. The Journal of Pharmacy and Pharmacology, 59(5), 729-733.

[6] Chambers, L., & Swanson, B. G. (2009). Alfalfa fiber fractions improve gastrointestinal functions in rats. Journal of Food Science, 74(3), H95-H101.

Ďalší potenciál alfalfy

Okrem uvedených zdravotných výhod má alfalfa aj ďalší potenciál, ktorý by mohol byť v budúcnosti preskúmaný. Napríklad niektoré štúdie naznačujú, že alfalfa môže mať antidiabetické vlastnosti, podporovať detoxikáciu organizmu a zlepšovať zdravie pokožky [7,8,9]. Je dôležité poznamenať, že tieto nálezy sú zatiaľ len predbežné, a je potrebné vykonať ďalší výskum na potvrdenie a lepšie pochopenie týchto účinkov.

Napriek mnohým potenciálnym výhodám alfalfy je dôležité mať na pamäti, že doplnky stravy by nemali nahrádzať vyváženú stravu a zdravý životný štýl. Pred začiatkom užívania alfalfy alebo akéhokoľvek doplnku stravy je dôležité konzultovať so svojím lekárom alebo odborníkom na výživu, aby ste zabezpečili, že je vhodný pre vaše individuálne potreby a zdravotný stav.

Referencie:

[7] Andallu, B., & Varadacharyulu, N. (2007). Antioxidant role of mulberry (Morus indica L. cv. Anantha) leaves in streptozotocin-diabetic rats. Clinica Chimica Acta, 377(1-2), 14-21.

[8] Yoshiki, Y., & Kudou, S. (2002). The structure and function of the isoflavonoids from legumes of the tribe Vicieae. Journal of Nutritional Science and Vitaminology, 48(6), 381-389.

[9] Khazaei, M., Montaseri, A., Khazaei, M. R., & Khanahmadi, M. (2012). Study of the effect of extract of Medicago sativa on cutaneous wound healing in rats. African Journal of Pharmacy and Pharmacology, 6(8), 566-572.

Alfalfa ako ekologický zdroj potravy

Nakoniec, je dôležité spomenúť, že alfalfa môže mať aj pozitívny vplyv na životné prostredie. Jej pestovanie je pomerne nenáročné na vodu a pôdu, a alfalfa je schopná fixovať dusík zo vzduchu, čím znižuje potrebu hnojív a zlepšuje kvalitu pôdy [10]. Týmto spôsobom môže alfalfa prispievať k udržateľnému poľnohospodárstvu a ekologickejšej výrobe potravín.

Zhrnutie

Alfalfa je tradičná potravina s potenciálnymi zdravotnými výhodami, ktoré sú podporované súčasným výskumom. Alfalfa môže poskytovať zdroj bielkovín a aminokyselín, podporovať imunitný systém, zlepšovať kardiovaskulárne zdravie, mať antioxidant a protizápalové účinky, podporovať zdravie kostí a kĺbov a zlepšovať tráviace funkcie. Okrem toho, alfalfa môže mať ďalší potenciál v oblastiach ako antidiabetické vlastnosti, detoxikácia organizmu a zdravie pokožky, aj keď je potrebný viac výskumu na preskúmanie týchto účinkov. Alfalfa tiež ponúka ekologické výhody ako udržateľný zdroj potravy. Pred začiatkom užívania alfalfy alebo akéhokoľvek doplnku stravy je vždy dôležité konzultovať so svojím lekárom alebo odborníkom na výživu.

Referencia:

[10] Sulas, L., Re, G. A., & Ledda, L. (2003). Water use efficiency and yield of irrigated alfalfa (Medicago sativa L.) in relation to cutting frequency and defoliation intensity. European Journal of Agronomy, 19(3), 397-408.

Predchádzajúci príspevok 5 spôsobov, ako posilniť svoj imunitný systém!
Ďalší príspevok Ako môže hydroxycitronová kyselina podporiť chudnutie a zdravie?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Váš košík

Košík je prázdny
Aktualizácia košíka!